search

OUG nr. 117/2021 - noutati in Codul muncii: amenzi pentru firmele care nu platesc la timp salariul

OUG 117/2021 a introdus recent cateva noutati importante in Codul Muncii. O parte dintre acestea au intrat in vigoare de la publicarea actului normativ in Monitor - 5 octombrie, iar alte prevederi se aplica incepand cu 20 octombrie 2021. 
 
Avem un articol nou introdus in Codul muncii despre munca subdeclarata. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, nu in urmatoarele 60 de zile, asa cum stabilea vechea reglementare.

A fost introdusa si sanctionarea angajatorului pentru incalcarea obligatiei de achitare a drepturilor salariale cu mai mult de o luna. 
 
Prezentam mai jos principalele modificari introduse in Codul muncii prin OUG 117/2021.
 

OUG 117/2021 a modificat Codul muncii: analiza facuta de expertul Ionut Jinga

 
 
1. Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale (articol nou introdus!).
 
2. Munca nedeclarata reprezinta si primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 105 alin. (1) lit. c).
 
Vechea prevedere: primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial[...].[...]
 
3. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Vechea reglementare prevedea faptul ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
4. Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca (!) nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
(….)
- primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
 
- acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;
 
Citeste continuarea pe portalcontabilitate.ro


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice