search

Cum sa te pregatesti pentru o eventuala criza economica

Crizele economice pot crea disconfort si pot speria multe persoane, indiferent de locul in care se afla sau de momentul profesional din cariera lor. Este important sa cunosti care sunt aspectele unei astfel de crize, dar mai ales ce poti face pentru a te putea pregati sau proteja in eventualitatea unui astfel de moment. Mai ales ca, in prezent, trecem printr-o criza similara, odata cu cresterea nivelului de inflatie, dar si a preturilor la cam toate categoriile de produse. Descopera din acest articol cateva metode care sa te ajute sa te protejezi si sa te pregatesti.
 
Schimba-ti modul in care te raportezi la relatia ta cu banii
 
Daca starea financiara personala, dar si sociala, iti cauzeaza stres, incearca sa te gandesti cum aduci valoare, care sunt misiunea ta si visul tau, cum poti crea prosperitate pentru tine si pentru cei din jur. Gandeste-te ce ai de invatat din situatia respectiva, unde ai nevoie sa cresti ca inflatia si cresterile de preturi sa nu iti mai cauzeze stres. Poate ai nevoie sa faci un salt calitativ in abundenta ta. Poate e nevoie sa stai pe mai multe picioare financiare si sa ai venituri pasive din chirii, de exemplu, sau poate poti sa monetizezi un hobby. Te poti inspira din aceste directii.
 
Creeaza-ti un fond de economii sau de urgente
 
Pe masura ce lucrezi la a-ti pregati finantele pentru o recesiune economica, este foarte important sa ai economii. Intr-o criza, sa ai un fond de urgente te poate salva de foarte mult stres. Pentru inceput, vei dori sa pui 3-6 luni din cheltuielile tale de baza intr-un cont de economii pentru urgente, in cazul nefericit in care ramai fara un loc de munca stabil. Pentru si mai multa siguranta financiara, poti economisi chiar 12 luni de trai intr-un cont de economii.
 
Diversifica-ti investitiile
 
Incearca sa investesti o suma oarecare in moduri de generare de investitii pasive. Fie ca e vorba de venituri din chirii, din actiuni sau titluri de stat, ai grija sa ai un portofoliu diversificat. Acest lucru implica faptul ca nu toate investitiile tale ar trebui sa fie intr-un singur loc (actiuni sau imobiliare, de exemplu). Asigura-te ca investitiile tale sunt imprastiate pe mai multe arii si industrii, astfel incat in cazul in care o industrie sau arie trece printr-un declin, o alta decizie de investitie nu-ti scade tot portofoliul.
 
Scapa de datorii
 
Ultimul lucru pe care ai vrea sa-l faci este sa ai griji despre plata datoriilor, intr-o economie grea, mai ales odata cu cresterea ratelor de somaj. Cand te gandesti cum sa te pregatesti pentru o eventuala criza, sa scapi de datorii sigur este un factor important, pentru ca te poate ajuta sa economisesti multi bani din dobanzi si te va pune intr-o situatie financiara mai buna. Plateste-ti mai intai datoriile si ratele la credite si vei dormi mai linistit si mai putin stresat de alte plati.
 
Invata sa traiesti mai economic
 
Renunta la cheltuielile inutile, incearca sa economisesti mai mult si sa traiesti minimalist sau frugal. Renunta la mesele in oras, gateste mai des acasa, mai ales ca poti invata retete noi si ii poti bucura pe cei dragi. De exemplu, poti echilibra cheltuielile daca renunti la vacantele scumpe in strainatate si alegi sa petreci timp de calitate cu familia in tara - exista numeroase locuri frumoase in Romania si te poti bucura de peisaje si orase noi pe care nu le-ai vizitat inca. 
 
Indiferent care sunt modurile pe care le alegi pentru a avea o viata mai linistita din punct de vedere financiar, este important sa ai grija de sanatatea ta si sa ai o viata echilibrata si armonioasa. Ai grija de somn, de programul de lucru, de sanatatea ta fizica si emotionala. 
 
 
Foto: Pexels.com
 


Noutati contabile 1713906000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice