search

Completarea Declaratiei unice. Cum se procedeaza la obtinerea veniturilor din vanzarea de actiuni?

Dezbatem cazul unei persoane fizice care a obtinut in anul 2019 venituri din chirii exprimate in lei si venituri agricole pe baza de norma de venit. A fost depusa declaratia estimativa pe anul 2019. Vom afla de la expertul nostru cum se va intocmi declaratia cu venitul realizat pe anul 2019, in conditiile in care persoana fizica a obtinut venituri din vanzarea de actiuni.


Completarea Declaratiei unice: raspunsul specialistului


Potrivit instructiunilor de completare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" la Capitolul I - "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul ........" - Sectiunea 1 - "Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania" - Subsectiunea 1 - "Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli"
          
Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, potrivit Codului fiscal, provenind din:

            a) activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
            b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
            c) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real
sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;
             
Nu au obligatia completarii subsectiunii contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.

            d) activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza
datelor din contabilitate;
            e) piscicultura si/sau silvicultura;
            f) transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
            g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.”
          
Castigul net anual impozabil si impozitul datorat, in cazul veniturilor din transferul titlurilor de valoare aferente anului 2019 se declara in Declaratia unica la Capitolul I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2019 care se depune pana cel tarziu 25 mai 2020 potrivit OG nr. 6/2020, prin completarea declaratiei astfel: Sectiunea I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania - Subsectiunea I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli - I.1.1.A.Date privind activitatea desfasurata - 9.Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar. Nu se bifeaza “Declaratie rectificativa privind Capitolul I “.
          
Veniturile din transferul titlurilor de valoare (din care fac parte si venituri din vanzarea de actiuni) se declara pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Veniturile agricole pe baza de norma de venit se declara pana la data de 15 martie a anului de realizare a venitului, acesta fiind deja declarate in anul 2019. Asemenea si veniturile din chirii exprimate in lei, au fost deja declarate in anul 2019.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena  - Consultant fiscal.

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice